فیوز

فیوزچیست؟

انواع-فیوز

فیوز یک وسیله ایمنی الکتریکی است که از ابتدا در مهندسی برق استفاده می شد. این وسیله مدار را از اضافه بار محافظت می کند. همچنین به عنوان “دستگاه قربانی” در مدار نامیده می شود. مبنای کار اصلی این وسیله، اثر گرمایش در جریان برق است.

میتوانید با کلیک در اینجا  از انواع قیمت فیوز را ببینید

این وسیله ها همیشه به صورت سری به مدار متصل می شوند. این اتصال اجازه می دهد تا جریان از آن ها عبور کند. هر زمان که در مدار اضافه بار وجود داشته باشد، این جریان نا متعادل عنصر فیوز را ذوب کرده و با قطع برق، از آسیب مدار جلوگیری می کند.

در انتخاب این وسیله باید همیشه از یک رویه طراحی پیروی کنیم. ضریب ۷۵٪ توسط تامین کنندگان توصیه می شود، به این معنی که جریان مدار باید تنها ۷۵٪ از جریان کل باشد. این اثر دمای محیط را جبران می کند زیرا در دمای بالا نقطه شکست این دستگاه کاهش می یابد.

بررسی ویژگی و کاربردهای فیوز

انواع مختلفی از فیوز ها برای کاربردهای مختلف مانند مسکونی، صنعتی، خودرویی و … در بازار موجود است و همه ی آن ها اغلب با ویژگی های زیر مشخص می شوند:

  • درجه جریان یا آمپر
  • زمان ذوب
  • وقفه در رتبه بندی یا شکستن ظرفیت
  • مقدار فیوز
  • بسته بندی
  • درجه حرارت

این وسیله ها تقریبا در تمام وسایل الکتریکی کاربرد دارند در اینجا تعدادی از کاربرد های فیوز برای این وسیله آورده شده است:

  • سیم کشی برق در منزل
  • لوازمی مانند AC، یخچال، تلویزیون، ماشین لباسشویی و غیره
  • لپ تاپ ها
  • شارژرهای موبایل
  • وسایل حمل و نقل (اتومبیل، کامیون، اتوبوس و غیره)

کاربرد فیوز در صنعت برق و وسایل الکتریکی

 

بررسی مزایای استفاده از فیوز

  • ارزان ترین نوع محفاظت برای وسایل الکتریکی هستند.
  • نیازی به نگهداری ندارند.
  • در مقایسه با کلیدهای مدار، این دستگاه ها به زمان کمتری برای واکنش در هنگام قطع شدن مدار نیاز دارند.
  • عدم وجود آن باعث بروز خطای الکتریکی می شود که می تواند در سیم کشی جریان برق رخ دهد و دستگاه الکتریکی و برقی را از کار بیندازد.
  • خطر آتش سوزی را کاهش می دهد زیرا سوختن وسایل الکترونیکی می تواند منجر به آتش سوزی کنترل نشده شود.

 

بررسی و معرفی انواع فیوزها

از آنجایی که انواع مختلفی  برای این وسیله با طبقه بندی های گوناگون وجود دارد، مواد ساخت آن ها نیز برای کاربردهای مختلف، متفاوت است. این وسیله معمولا از موادی مانند روی، مس، نقره، آلومینیوم یا آلیاژ می شود، زیرا ویژگی های پایدار و قابل پیش بینی را ارائه می دهند. دسته اصلی بر اساس نوع مدار مورد استفاده آن ها به شرح زیر است:

این وسیله ها بر اساس نوع مدار در انواع مختلف  AC و DC موجود هستند. دستگاه های AC به انواع مختلف ولتاژ بالا (HV)  ولتاژ پایین (LV)تقسیم می شوند.

انواع دستگاه های AC یا ولتاژ بالا (HV) برای ولتاژهای بالای هزار ولت و انواع ولتاژ پایین (LV) AC برای مقدار ولتاژ کمتر از هزار ولت استفاده می شود. دستگاه های ولتاژ پایین (LV)  به انواع مختلف کارتریج، قابل سیم کشی مجدد )نوع نیمه بسته(، سوئیچ، خروجی و ضربه ای طبقه بندی می شوند.

فیوز شیشه ای

یکی از انواع این وسیله ها، کارتریج یا شیشه ای است که به فیوز های کاملا محصور نیز معروف هستند. در این نوع فیوزلینک ها در ظرف شیشه ای قرار دارند. با داشتن این نوع طراحی به حفظ قوس الکتریکی داخل محفظه شیشه ای هنگام ورود جریان الکتریکی کمک می کنند.

آنها در بسیاری از لوازم الکتریکی و الکترونیکی استفاده می شوند، و نه تنها از دستگاه محافظت می کنند بلکه از آتش سوزی ناشی از گرم شدن بیش از حد مدارها نیز جلوگیری می کنند. انواع مختلف آن در بازار موجود است که هم در ولتاژ پایین و هم در فشار قوی قابل استفاده اند.

 

 

بررسی انواع مختلف فیوز

 

قطعات الکترونیک چیست؟

فیوز حرارتی

انواع فیوز های حرارتی در تنظیماتی که گرما تولید می کنند استفاده می شوند. مقاومت داخلی هنگامی که دمای محیط به یک سطح معین می رسد منفجر می شود و سپس باید با یک نوع کاملا سازگار جایگزین شود.

نوع حرارتی دارای درجه حرارت نگهداری و عملکردی هستند که هر دو بر حسب سانتیگراد اندازه گیری می شوند. این وسیله در انواع قابل تنظیم مجدد نیز موجود بوده اما معمولا گران تر هستند. این وسیله را می توان در دستگاه های خانگی مانند دستگاه های قهوه ساز، خشک کن و سشوار یافت.

فیوز های  گچی

این وسیله ها اجزای الکتریکی هستند که روی سطح بردهای مدار چاپی (PCB) قرار می گیرند و به دو صورت قابل تنظیم مجدد و غیر قابل تنظیم موجود هستند.

انواع غیر قابل تنظیم مانند انواع دیگر عمل می کنند. مقاومت داخلی ذوب می شود و در صورت وقوع جریان بیش از حد یا اتصال کوتاه، مدار قطع می شود و سپس باید تعویض شوند. این نوع در اندازه‌ های مختلف، درجه ‌بندی جریان و دما در دسترس هستند و از مواد مختلفی از جمله سرامیک و ترموپلاستیک ساخته می‌شوند.

در مقابل، انواع فیوز های گچی قابل تنظیم مجدد، می توانند چندین بار استفاده شوند. آنها به روشی مشابه انواع حرارتی قابل تنظیم مجدد عمل می کنند و در اندازه ها و ظرفیت های مختلف موجود هستند.

فیوز بالاستی

بالاست ها مخصوص جریان برق با ولتاژ ورودی ۱۲۰ یا ۲۴۰ ولت هستند. بالاست های الکترونیکی توسط یک سیستم خارجی در برابر نوسانات ولتاژ محافظت می شوند. این وسیله در زیر پریز سیم ورودی برق قرار دارد.

دلایل ضرورت استفاده از فیوز مناسب

فیوز

طبقه بندی فیوزها

اگرچه کار این وسیله ساده به نظر می رسد، اما روش های مختلفی برای طبقه بندی انواع فیوز وجود دارد. طبقه بندی اساسی، قابلیت استفاده است یعنی انواع یک بار مصرف و قابل تنظیم مجدد.

فیوز های یک بار  مصرف که به دلیل جریان بیش از حد برق در مدار غیرقابل استفاده می شوند، مستلزم تعویض دستی هستند. این نوع به طور مکرر در سیستم های الکتریکی و الکترونیکی در منازل، صنایع، محصولات مصرفی و غیره استفاده می شوند. از طرف دیگر انواع قابل تنظیم مجدد با تغییر مقاومت در زمان شناسایی خطا در مدار الکتریکی به صورت اتومات ریست می شوند.

طبقه بندی دیگر بر اساس نوع محدود کننده جریان و غیر محدود کننده جریان است. انواع فیوز های محدود کننده جریان، مقاومت بالایی در مدار برای مدت زمان کوتاه ایجاد می کنند. در انواع غیر محدود کننده جریان، به محض عبور جریان اضافی، گازهای فیوز قوس تولید می کنند که باعث قطع جریان الکتریکی می شود.

امتیاز ما
بازگشت به لیست

2 دیدگاه در “فیوزچیست؟

  1. blank ATAYI گفت:

    سلااام من این مقالتون را هم خوندم در مورد فیوز هم چیزهای جالبی گتید ممنون

    1. blank admin-electromk گفت:

      سپاس از همراهیتون و ممنونم بابت لطف بیکرانتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *